Hrustljavi ocvrti sir

Se vam ob misli na bogat maslen okus rahlo topljenega sira v hrustljavi skorjici pocedijo sline? Namesto ocvrtega sira iz zamrzovalnika lahko prav tako na hitro in preprosto sami pripravite ocvrti sir. Priprava v domači kuhinji bo zabavna, okus pa mnogo boljši.

Hrustljavi ocvrti sir

Sestavine

  • 500 g sira Zelene doline (Edamec Zelene Doline ali Gauda Zelene Doline)
  • 3 velika jajca
  • 200 g drobtin
  • 100 g moke
  • olje za cvrenje

Prilloga

Kot prilogo lahko ponudimo:
  • kislo smetano Zelene Doline
  • hladno jogurtovo omako

Priprava

Sir narežemo na vsaj pol cm debele rezine. Razžvrkljamo dve jajci in pripravimo 3 globoke krožnike s sestavinami za panado. V prvo stresemo moko, v drugo razžvrkljani jajci, v tretjo drobtine.
Vsak kos sira z vseh strani povaljamo, najprej v moki, potem v razžvrkljanih jajcih in nazadnje v drobtinah. Ne smemo pozabiti povaljati tudi robov sira. Pomembno je, da je sir pokrit z oblogo na vseh straneh, da med cvrenjem stopljeni sir ni bi »ušel« iz obloge za paniranje.
Na štedilniku v ponvi segrejemo olje. Sir zlatorumeno ocvremo na obeh straneh (približno pet minut na vsaki strani). Z ocvrtega sira odcedimo olje. Najbolje je uporabiti košarico za cvrenje ali cedilo. Uporabimo lahko tudi papirnate brisačke. Vendar pozor – če je ocvrta skorjica počena, se bodo rezine sira prilepile na brisačke. Kot prilogo na solatnem listu postrežemo zeliščno kislo smetano, hladno jogurtovo omako, brusnično omako ali paradižnikovo salso. Če se res ne morete upreti, si privoščite klasično tatarsko omako in ocvrti krompirček. Vse skupaj okrasimo z lističi peteršilja ali rezinami rdeče paprike.