Pogosta vprašanja

Zakaj ima mleko brez laktoze bolj sladek okus od običajnega?

Mleko je bogat vir beljakovin, mineralov in vitaminov. Pa vendar ima po njegovem zaužitju vedno več ljudi prebavne težave. Večinoma gre za simptome laktozne intolerance, ki onemogoča presnovo laktoze (mlečnega sladkorja). Zato se priporoča mleko brez laktoze, v katerem lahko brezskrbno uživajo tudi ljudje z občutljivejšo presnovo.

Mleko brez laktoze se od običajnega razlikuje po tem, da vsebuje že razgrajeno laktozo. Gre za proces v proizvodnji s pomočjo encima laktaze. Encim laktaza, ki ga ljudem z laktozno intoleranco primanjkuje, razgradi laktozo na glukozo in galaktozo – obliki sladkorja, ki ju telo lahko presnovi. Glukoza in galaktoza imata višji indeks sladkosti kot sama laktoza. In prav zato ima mleko brez laktoze bolj sladkast okus od običajnega kljub enaki vsebnosti sladkorja.