Zaščitni znak »Izbrana kakovost – Slovenija«

Izbrana kakovost Slovenija

Dandanes potrošniki ob zavedanju pomena kakovosti hrane, ki jo uživajo, skrbneje preverjajo kakovost in poreklo živil. Ni jim vseeno, kdo in kako je pridelal mleko ter mlečne izdelke. Slovenska kakovost v njihovih očeh dosega zaupanje, je pomemben odločitveni dejavnik pri nakupu, zato povpraševanje po domačih izdelkih raste. Slovenski prehranski proizvodi, tudi mleko in mlečni izdelki, do zdaj niso imeli enotne označbe in enotne komunikacije za nastop na trgu. Da bodo potrošniki v prihodnje lažje prepoznali lokalne kakovostne proizvode, ki so pridelani in proizvedeni v Sloveniji, je Ministrstvo za kmetijstvo z vsemi udeleženci v verigi vzpostavilo nacionalno shemo »Izbrana kakovost« in zaščitni znak »Izbrana kakovost – Slovenija«.

Ponosni nosilci znaka »izbrana kakovost – Slovenija«

Znak potrošnikom zagotavlja, da gre za proizvod s posebnimi lastnostmi, in jasno sporoča, da je proizvod redno kontroliran ter v celoti pridelan in predelan v Sloveniji.

Mleko in mlečne izdelke, ki nosijo zaščitni znak »Izbrana kakovost – Slovenija«, odlikujejo naslednje lastnosti:

  • poreklo surovega mleka – pridelava mleka in proizvodnja izdelka v celoti potekata v isti državi, v Sloveniji,
  • kakovost mleka – odlična mikrobiološka kakovost mleka,
  • svežina surovega mleka – od prevzema mleka iz zbiralnice do sprejema v predelovalni obrat lahko mine največ 15 ur.

Oznako »Izbrana kakovost – Slovenija« v skupini mleko, lahko nosijo le najbolj kakovostni izdelki slovenskega izvora. V sebi nosi sporočilo, spodbuditi potrošnike k nakupu domačih mlečnih izdelkov, kjer so zagotovljene kratke dobavne poti, svežina izdelkov in njihova kakovost. Za proizvajalce pa pomeni predanost skrbi za potrošnika ter razvoju slovenskega podeželja in mlekarstva.

Mlečni izdelki ZELENE DOLINE z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«

Mlekarna Celeia in več kot 1000 slovenskih pridelovalcev mleka je 28. oktobra 2016 uspešno opravilo certifikacijo in vstopilo v shemo »Izbrana kakovost«.

Direktor Mlekarne Celeia, Marjan Jakob, je ob tej priložnosti povedal: »28. oktober 2016 in vstop v shemo »Izbrana kakovost« predstavlja nov mejnik v zgodovini Mlekarne Celeia. Leta 2014 smo v Mlekarni Celeia za potrošnika odprli vrata in mu kot edina slovenska mlekarna omogočili, da preko Mlečne ceste in mobilne aplikacije Izvor – by OriginTrail, sledi mlečnim izdelkom ZELENE DOLINE vse do izvora, do kmetije, kjer je bilo mleko pridelano. Prav zato za Mlekarno Celeia shema »Izbrana kakovost« pomeni nadaljevanje strategije, s katero smo se zavezali, da mleko odkupujemo izključno na slovenskem odkupnem območju in potrošniku ponudimo najboljšo slovensko kakovost.«

Božični jogurt z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«

Božični jogurt, je prvi izdelek, s katerim blagovna znamka ZELENE DOLINE vstopa na trg z zaščitnim znakom »Izbrana kakovost – Slovenija«.

Kaj smo zapisali o Božičnem jogurtu, november 2016:
Slovensko kakovost Božičnega jogurta dodatno utrjuje oznaka »Brez GSO – pridelano/predelano brez gensko spremenjenih organizmov«.

Strokovna javnost je kakovost Božičnega jogurta že večkrat nagradila. Veliko zlato medaljo je prejel letos, na 30. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov na 54. Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni. Leto prej, 2015, se je Božični jogurt ponosno zasvetil ob prejemu zlate medalje.